Acest buletin electronic este editat de ASTEGI in cooperare cu Comisia de Știința și Tehnologia Microsistemelor (STMS) a Academiei Române, a se vedea http://www.link2nano.ro/acad/. ASTEGI este un ONG care are drept scop promovarea în România a educaţiei, cercetării şi inovării în domeniul tehnologiilor generice şi industriale, de importanţă strategică pentru competitivitatea europeană. Buletinul conține informații despre activitati din tara si din strainatate care au legatura cu promovarea, dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor de mai sus.

Eventuale contribuții la conținutul acestui buletin electronic pot fi transmise prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cei care doresc să primească Buletinul își pot trece adresa de e-mail în rubrica „Abonare newsletter" din partea dreaptă a paginii, fără nici un fel de obligație. După transmiterea formularului prin apăsarea butonului „Abonare”, se va afișa mesajul „Un e-mail v-a fost trimis pentru confirmarea abonării dvs.”, apoi veți primi un link de confirmare prin e-mail. Abonarea este finalizată numai după ce accesați link-ul respectiv. Dacă nu primiți mesajul în Inbox, vă rugăm să verificați în Spam/Bulk.

Dezabonarea se poate face oricând folosind link-ul de la finalul fiecărui buletin transmis.

1.    Impactul sistemelor ciber-fizice asupra societății și a industriei, este un eveniment-dezbatere organizat de Academia Română, Secția de Știința și Tehnologia Informației, împreună cu ASTEGI (în Aula Academiei, Calea Victoriei, 125, la data de 20 februarie 2020, între orele 10-13). Pe pagina https://acad.ro/com2020/pag_com20_0220.htm se găsesc invitația (care explică scopul manifestării), programul, dar și link-ul la pagina evenimentului, http://www.link2nano.ro/acad/D-CPS/, cu informații suplimentare (inclusiv formularul de înscriere). Sistemele ciber-fizice asigură interacțiunea directă între sistemele digitale și realitatea fizică. Ele ilustrează noua revoluție digitală și constituie un element esențial al noii revoluții industriale (Industry 4.0).  Printre aplicații se numără vehiculele cu conducere autonomă, IoT (Internet of Things) pentru monitorizarea sistemelor de utilități, irigație, controlul calității mediului, asistență medicală, dar și linii complete  de fabricație. Vorbitorii vor dezbate modul în care potențialul științific și de inovare poate fi mai bine folosit cu ajutorul unor instrumente de finanțare europeană (fonduri structurale) care facilitează colaborarea între universități sau institute (din sectorul public) și firmele private.

2.    Evenimentul de mai sus se desfășoară pe fondul unei activități intense a Ministerului Fondurilor Europene, inclusiv în legătură cu propunerea de finanțare prin fonduri structurale în exercițiul 2021-2027. Informații de interes au fost  grupate pe pagina http://www.link2nano.ro/acad/D-CPS/noutati.php

3.    Tot ca fundal al evenimentului de la punctul 1 menționăm și grupajul de informații privind Industria IT din România, care poate fi găsit la adresa  https://www.startupcafe.ro/afaceri/firme-afaceri-it-vanzari-venituri.htm

4.    IEEE Nanotechnology Council (https://ieeenano.org/) a aprobat recent formarea Nanotechnology Chapter Romania (o inițiativă plecată din Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Universitatea POLITEHNICA din București). Este probabil ca lansarea oficială a activității să aibă loc odată cu cea de a doua ediție a Forumului Românii în micro- și nanoelectronică (programată pentru 15-17 iunie 2020 (eveniment care a fost anunțat anterior).

5.    The 26th World Smart Systems and Micromachine Summit 2020. A 26-a ediție anuală a Micromachine Summit (care a plecat din Japonia și desfășoară succesiv în Asia, America și Europa) ajuns în acest an în România, singura țară din  estul Europei care este membră (din 2007) a acestui club select (cu delegații pe țări și regiuni geografice). Această ediție este organizată la București de INCD Microtehnologie, în perioada 4-9 mai 2020. Tema ediției 2020 este Climate change” -  understanding the causes, monitoring the effects and define the mitigation actions. Informații suplimentare pot fi găsite la adresa https://mms2020.imt.ro/). Atenție, participarea este pe bază de invitație.

6.    University-industry interaction conference. Evenimentul are loc între 9 și 11 iunie la Budapesta, https://www.university-industry.com/, și este de mare interes în contextul problematicii de cercetare-inovare cu care se confruntă România (a se vedea mai sus punctele1-3). Taxa redusă de înregistrare expiră pe 24 februarie 2020.  

1.    Manifest pentru adaptarea la era digitală. La data de 16 octombrie 2019, Academia Română a lansat acest manifest, document accesibil integral la adresa https://acad.ro/mediaAR/com2019/c1016-ManifestEraDigitala.htm. Documentul a fost elaborat după întâlniri succesive ale unui grup de reflecție privind impactul evoluției TIC (tehnologia Informației și a Comunicațiilor) și IA (Inteligența Artificială) asupra omului şi societăţii. Acest grup de reflecție a fost înființat la inițiativa acad. Ioan Dumitrache, și este alcătuit din membri ai Academiei Române, specialiști în știința și tehnologia informației, tehnologia microsistemelor, inteligența artificială, economie, sociologie, filosofie, medicină, învățământ, precum și experți din mediul public și privat. S-a apreciat că societatea românească nu cunoaște și nu apreciază decât în mică măsură evoluția extrem de rapidă a acestor tehnologii, oportunitățile – dar și riscurile care apar. Nu există o abordare coerentă a acestei problematici și cu atât mai puțin un plan de acțiune la nivel național. Manifestul dezvoltă problematica respectivă și propune soluții.

Vă transmitem informații apărute recent despre două evenimente care se vor desfășura foarte curând în Aula Magna a Academiei Române:
(1) Marți 15 octombrie 2019, ora 11.00, acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, va prezenta expunerea „Ingineria nanomaterialelor. Nanoparticule. Nanoarhitecturi complexe pentru diverse materiale”.
(2) Miercuri 16 octombrie 2019, ora 10.00, are loc sesiunea omagială „IC¡MPP, Iași - 70 de ani de activitate”.

1.    Semicentenarul cercetării românești în micro-nanoelectronică. Comisia de Știința și Tehnologie a Microsistemelor (STMS) a Academiei organizează, cu suportul ASTEGI, o manifestare dedicată semicentenarului instituțiilor românești de cercetare în dispozitive semiconductoare, micro- și nanoelectronică. Simpozionul la care ne referim va avea loc joi 19 septembrie 2019, ora 9, în Aula (amfiteatrul) Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei,125; v. și intrarea prin Bv. Dacia). Informația completă apare pe pagina http://www.link2nano.ro/acad/50MNE/. În prima parte a manifestării, scurte comunicări ilustrează evoluția cercetării instituționale (în principal prin Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice și respectiv Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, IMT București), dar și unele aspecte ale cercetării în Politehnica bucureșteană și în industrie, http://www.link2nano.ro/acad/50MNE/program.php. Pagina http://www.link2nano.ro/acad/50MNE/documente.php conține trimiteri la mai multă informație privind istoria domeniului.

1.    Informații după eveniment. EuroNanoForum 2019 (București, Palatul Parlamentului, 12-14 iunie 2019), https://www.euronanoforum2019.eu/ a avut tematica Progresul în nanotehnologie și materiale avansate la Orizontul 2020 și dincolo de acesta.  Datorită organizatorului local, INCD Microtehnologie (IMT București, www.imt.ro), prezența României în acest eveniment internațional a fost vizibilă prin comunicări invitate, numeroase postere și workshop-ul Romanian infrastructures, care a grupat un număr de prezentări excelente, listate la adresa https://www.euronanoforum2019.eu/workshops-ro-infrastructures/.

1.    Ultimele informații legate de EuroNanoForum 2019 (București, Palatul Parlamentului, 12-14 iunie 2019), Pe site-ul https://www.euronanoforum2019.eu/ au apărut noi informații legate de programul Forumului, inclusiv lista invitaților (actualizată la data de 15 mai). S-a prelungit până la 20 mai 2019 termenul limită de trimitere a rezumatelor pentru expunere de postere. Vă rugăm să luați notă că plata taxei de participare trebuie făcută până la data de 31 mai 2019. Alte informații. Organizatorul local al evenimentului este INCD Microtehnologie (IMT București, www.imt.ro). Tematica evenimentului este legată de Progresul în nanotehnologie și materiale avansate la Orizontul 2020 și dincolo de acesta.  Sunt invitați specialiști din cercetare și industrie, se discută politici și strategii.

1.    În România se desfășoară EuroNanoForum 2019 (București, Palatul Parlamentului, 12-14 iunie 2019), https://www.euronanoforum2019.eu/. Este vorba de un eveniment organizat de Comisia Europeană la fiecare 2 ani, în țara care deține la momentul respectiv Președinția Consiliului UE. Organizatorul local al evenimentului este INCD Microtehnologie (IMT București, www.imt.ro). Tematica evenimentului este egată de Progresul în nanotehnologie și materiale avansate la Orizontul 2020 și dincolo de acesta.  Sunt invitați specialiști din cercetare și industrie, se discută politici și strategii. Se anticipează circa 1000 de participanți din Europa și nu numai. În acest moment este deschisă înregistrarea la eveniment și se pot trimite propuneri de postere până la data de 10 mai 2019.

Toogle Left