Acest supliment este dedicat demarării activității IEEE Nanotechnology Chapter Romania (NANO42), a se vedea http://link2nano.ro/NANO42/index.html. În perioada 2020-2021 Chapterul proaspăt înființat are o conducere operativă asigurată de profesori din Departamentul de Dispozitive, Circuite și Arhitecturi Electronice din Facultatea de Electronică (ETTI) a Universității Politehnice din București, UPB (în timp ce asociația ASTEGI asigură o sponsorizare). Activitatea Chapterului va depăși cadrul ingineriei electronice (v. https://ieeenano.org/about), pe linia trasată de IEEE Nanotechology Council.

Primul eveniment tehnic organizat de Chapter va avea loc online la data de 20 octombrie 2020, ora 18 (conferință on-line, Zoom, versiunea Meeting) și va dura 60-90 minute (în funcție de durata discuțiilor). Evenimentul (desfășurat în limba engleză) este intitulat Highlights of the nanoelectronics-oriented research in Romania și va conține prezentările celor care conduc două din cele mai performante centre de nanotehnologie din România (CENASIC din INCD Microtehnologie) și CNSTT din UPB (pentru rezumate consultați pagina principală). Performanța acestor centre este ilustrată de participarea la numeroase proiecte europene, în special în programele ECSEL și FET (Future and Emerging Technologies). Ambele prezentări vor ilustra rolul cercetării fundamentale în fizică și chimie pentru dezvoltarea tehnologiei nanoelectronice, tehnologie vitală pentru transformarea digitală a societății și economiei, inclusiv pentru noua revoluție industrială (Industry 4.0). Evenimentul este popularizat și pe site-ul oficial al IEEE, v. https://events.vtools.ieee.org/m/242961.

Al doilea eveniment va avea loc la 18 noiembrie 2020 și va fi susținut de doi IEEE Distinguished Lecturers, care vor vorbi despre IoT, nano-senzori, aplicații în medicină ș.a. Participarea la aceste evenimente este gratis, nu creează obligații ulterioare, dar este necesară o înscriere prealabilă, pentru asigurarea accesului on-line. Dacă sunteți membru al IEEE Romania (inclusiv student) și doriți să vă alăturați noului Chapter IEEE, aveți statutul de membru de drept și vă puteți înscrie efectiv ca membru la adresa http://link2nano.ro/NANO42/registration.html, fără a plăti nimic în plus față de cotizația anuală. Aceasta vă va permite să aveți acces la informații suplimentare, să participați la dezbateri, alegeri etc. Specialiștii din diverse domenii care doresc să fie la curent cu ce se petrece în Chapter (și nu numai) și să fie anunțați prompt, se pot înscrie ca membri corespondenți (nu trebuie să aibă calitatea de membru IEEE și nici să lucreze în România), introducând un minim de date (nume, afiliere, adresă de e-mail) pe formularulhttp://link2nano.ro/NANO42/cmreg.html. Nu există niciun fel de obligații. Mai mult, pot renunța oricând la această calitate.

Participarea la evenimente, cum este cel din 20 octombrie 2020, necesită în mod obligatoriu înscrierea electronică (nume și adresă de e-mail) pe site-ul Chapterului. Toate evenimentele se desfășoară în limba engleză. Participarea poate fi și ocazională (nu reclamă calitatea de membru sau membru corespondent). Vă așteptăm la evenimentul inaugural din 20 octombrie 2020, pentru care înscrierea este deschisă la adresa  http://link2nano.ro/NANO42/1st_event_registration.html. Rezervați-vă din timp participarea, nu lăsați pentru ultimul moment!

Acad. Dan Dascălu (Chapter Chair)

Toogle Left